2020: Selva Morale

Lustrum-concert van het Haarlems projectkoor: Monteverdi voor koor én orkest

Het Haarlems Projectkoor 023 viert in het winterseizoen 2019-2020 haar derde lustrumproject met de uitvoering van het 15e project op 14 en 15 maart in Middenbeemster en Haarlem.
Het Haarlems Projectkoor heeft inmiddels een vaste plaats verworven in de Haarlemse korenwereld met bijzondere programma’s voor zowel de zangers als het publiek. Het projectkoor onder leiding van dirigent Felix van den Hombergh  richt zich op gevorderde amateurzangers uit Haarlem en omgeving, die in dit koor vaak een extra uitdaging vinden naast hun bestaande kooractiviteiten.

Het projectkoor wil haar 15e project extra luister bijzetten met de uitvoering van de ‘Selva Morale e Spirituale’ van Claudio Monteverdi, de kapelmeester uit de San Marco kathedraal in Venetië.  In deze prachtige muziek klinkt de overgang van de renaissance naar de barokmuziek, gecomponeerd door een van de grondleggers van de westerse klassieke muziek. Mede door de samenwerking met het professionele barokorkest Concerto d’Amsterdam zal het project – zo verwachten wij-  voor zowel zangers als publiek tot een gedenkwaardig hoogtepunt in de concertreeks van het projectkoor leiden!

Bent u zelf zanger en geïnteresseerd in dit project? Neem dan nu gelijk al contact met ons op, dan komt u bij ons op de lijst voor een auditie/kennismaking voor de komende herfst.

Weinig amateurensembles buigen zich over de geestelijke werken van Monteverdi, zelfs de Mariavespers worden niet vaak uitgevoerd. De collectie Selva Morale e Spirituale, die Monteverdi in 1641 publiceerde, bevat een aantal psalmen en misdelen in de toen moderne concertato-stijl, meestal met begeleiding van twee violen en continuo, aangevuld met versterking van 3 of 4 trombones. Daarnaast staan er in de bundel ook geestelijke madrigalen in de landstaal, destijds in Italië (in tegenstelling tot Spanje en Duitsland) niet gebruikelijk. Daarmee is dit een soort staalkaart van de muziek die Monteverdi schreef tijdens zijn lange leven, wellicht vergelijkbaar met de Hohe Messe van Bach. De uitvoering van een selectie uit deze collectie, met alle verschillende stijlen en bezettingen is een unieke kans voor zangers én publiek om met dit laatste grote werk van de vernieuwer Monteverdi kennis te maken. Het Projectkoor 023 zal in deze concerten worden begeleid door het gerenommeerde barokorkest Concerto d’Amsterdam.

2 gedachten over “2020: Selva Morale”

 1. Hallo,

  Blij verrast heb ik kunnen constateren dat jullie een werk(je) van mij programmeren tijdens jullie volgende project : Jonge Vlamingen.
  Indien het enigszins in mijn mogelijkheden ligt, wil ik zeker de concerten meemaken. (een weekendje Nederland)
  Willen jullie mij op de hoogte houden wat betreft locaties, tijdsindelingen e.d. aub (liefst per mail)?

  Mvg,

  Martin Slootmaekers

  1. Ja, Kleine Diptiek. Leuk. We zullen je op de hoogte houden, maar mocht er iets misgaan: de webstek zal t.z.t. ook bijgewerkt ook bijgewerkt staan. Tot dan. Laat sowieso zeker even weten wanneer je komt, want we willen natuurlijk graag weten hoe je de uitvoering ervaart.
   Vriendelijke Groet,
   Wim de Groot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *