Selva Morale van Claudio Monteverdi

Weinig amateurensembles buigen zich over de geestelijke werken van Monteverdi, zelfs de Mariavespers worden niet vaak uitgevoerd. De collectie Selva Morale e Spirituale, die Monteverdi in 1641 publiceerde, bevat een aantal psalmen en misdelen in de toen moderne concertato-stijl, meestal met begeleiding van twee violen en continuo, aangevuld met versterking van 3 of 4 trombones. Daarnaast staan er in de bundel ook geestelijke madrigalen in de landstaal, destijds in Italië (in tegenstelling tot Spanje en Duitsland) niet gebruikelijk. Daarmee is dit een soort staalkaart van de muziek die Monteverdi schreef tijdens zijn lange leven, wellicht vergelijkbaar met de Hohe Messe van Bach. De uitvoering van een selectie uit deze collectie, met alle verschillende stijlen en bezettingen is een unieke kans voor zangers én publiek om met dit laatste grote werk van de vernieuwer Monteverdi kennis te maken. Het Projectkoor 023 zal in deze concerten worden begeleid door het gerenommeerde barokorkest Concerto d’Amsterdam.

4 gedachtes over “Selva Morale van Claudio Monteverdi”

 1. Hallo,

  Blij verrast heb ik kunnen constateren dat jullie een werk(je) van mij programmeren tijdens jullie volgende project : Jonge Vlamingen.
  Indien het enigszins in mijn mogelijkheden ligt, wil ik zeker de concerten meemaken. (een weekendje Nederland)
  Willen jullie mij op de hoogte houden wat betreft locaties, tijdsindelingen e.d. aub (liefst per mail)?

  Mvg,

  Martin Slootmaekers

  1. Ja, Kleine Diptiek. Leuk. We zullen je op de hoogte houden, maar mocht er iets misgaan: de webstek zal t.z.t. ook bijgewerkt ook bijgewerkt staan. Tot dan. Laat sowieso zeker even weten wanneer je komt, want we willen natuurlijk graag weten hoe je de uitvoering ervaart.
   Vriendelijke Groet,
   Wim de Groot

   1. Hallo,
    Dank voor je reactie. Ik het een een en ander kunnen regelen (o.a. mijn lesopdracht op zaterdag 😉 ) en zal, samen met mijn vrouw, bij leven en welzijn, de 3 concerten bijwonen!
    Wordt er ergens een opname voorzien.
    Jullie mogen altijd reageren op: martin.slootmaekers@telenet.be
    Alvast veel succes en musiceervreugde !
    Groet,
    Martin

 2. Hallo,
  Dank voor je reactie. Ik heb het een en ander kunnen regelen (o.a. mijn lesopdracht op zaterdag 😉 ) en zal, samen met mijn vrouw, bij leven en welzijn, de 3 concerten bijwonen !
  Wordt er ergens een opname voorzien?
  Jullie mogen altijd reageren op : martin.slootmaekers@telenet.be
  Alvast veel succes én musiceervreugde !
  Groet,
  Martin

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.