2020: Selva Morale

Lustrum-concert van het Haarlems projectkoor: Monteverdi voor koor én orkest

Help mee door deze poster te downloaden (rechtermuisklik op de foto) en op te hangen of te verspreiden! Poster gemaakt door projectlid Jos den Dikken.

Het Haarlems Projectkoor 023 viert
in het winterseizoen 2019-2020 haar derde lustrumproject met de uitvoering van het 15e project op 14 en 15 maart in Overveen en Haarlem.

Het Haarlems Projectkoor heeft inmiddels een vaste plaats verworven in de Haarlemse korenwereld met bijzondere programma’s voor zowel de zangers als het publiek. Het projectkoor onder leiding van dirigent Felix van den Hombergh richt zich op gevorderde amateurzangers uit Haarlem en omgeving, die in dit koor vaak een extra uitdaging vinden naast hun bestaande kooractiviteiten. Zie ook onze Facebookpagina. 

Het projectkoor wil haar 15e project extra luister bijzetten met de uitvoering van de ‘Selva Morale e Spirituale’ van Claudio Monteverdi, de kapelmeester uit de San Marco kathedraal in Venetië.  In deze prachtige muziek klinkt de overgang van de renaissance naar de barokmuziek, gecomponeerd door een van de grondleggers van de westerse klassieke muziek. Mede door de samenwerking met het professionele barokorkest Concerto d’Amsterdam zal het project – zo verwachten wij-  voor zowel zangers als publiek tot een gedenkwaardig hoogtepunt in de concertreeks van het projectkoor leiden! 

We hebben inmiddels het koor rond met 47 zangers, die 13 delen van het werk gaan uitvoeren met een begeleiding van 2 violen, 4 trombones, 1 orgel/klavecimbel, 1 cello, 1 violone, 1 dulciaan en 1 theorbe van het orkest.

Bent u zelf zanger en geïnteresseerd, neem dan contact met ons op, dan kunt u bij ons op de lijst voor een komend project komen.

Onderstaande sponsors hebben ons blij gemaakt met een financiele bijgedrage aan deze lustrum-editie, wat voor ons de samenwerking met het barokorkest mogelijk maakte.

Ruigrok Stichting Gemeente Haarlem Prins Bernhard Cultuurfonds Muziekfonds Haarlem

Weinig amateurensembles buigen zich over de geestelijke werken van Monteverdi, zelfs de Mariavespers worden niet vaak uitgevoerd. De collectie Selva Morale e Spirituale, die Monteverdi in 1641 publiceerde, bevat een aantal psalmen en misdelen in de toen moderne concertato-stijl, meestal met begeleiding van twee violen en continuo, aangevuld met versterking van 3 of 4 trombones. Daarnaast staan er in de bundel ook geestelijke madrigalen in de landstaal, destijds in Italië (in tegenstelling tot Spanje en Duitsland) niet gebruikelijk. Daarmee is dit een soort staalkaart van de muziek die Monteverdi schreef tijdens zijn lange leven, wellicht vergelijkbaar met de Hohe Messe van Bach. De uitvoering van een selectie uit deze collectie, met alle verschillende stijlen en bezettingen is een unieke kans voor zangers én publiek om met dit laatste grote werk van de vernieuwer Monteverdi kennis te maken. Het Projectkoor 023 zal in deze concerten worden begeleid door het gerenommeerde barokorkest Concerto d’Amsterdam.

4 gedachtes over “2020: Selva Morale”

 1. Hallo,

  Blij verrast heb ik kunnen constateren dat jullie een werk(je) van mij programmeren tijdens jullie volgende project : Jonge Vlamingen.
  Indien het enigszins in mijn mogelijkheden ligt, wil ik zeker de concerten meemaken. (een weekendje Nederland)
  Willen jullie mij op de hoogte houden wat betreft locaties, tijdsindelingen e.d. aub (liefst per mail)?

  Mvg,

  Martin Slootmaekers

  1. Ja, Kleine Diptiek. Leuk. We zullen je op de hoogte houden, maar mocht er iets misgaan: de webstek zal t.z.t. ook bijgewerkt ook bijgewerkt staan. Tot dan. Laat sowieso zeker even weten wanneer je komt, want we willen natuurlijk graag weten hoe je de uitvoering ervaart.
   Vriendelijke Groet,
   Wim de Groot

   1. Hallo,
    Dank voor je reactie. Ik het een een en ander kunnen regelen (o.a. mijn lesopdracht op zaterdag 😉 ) en zal, samen met mijn vrouw, bij leven en welzijn, de 3 concerten bijwonen!
    Wordt er ergens een opname voorzien.
    Jullie mogen altijd reageren op: martin.slootmaekers@telenet.be
    Alvast veel succes en musiceervreugde !
    Groet,
    Martin

 2. Hallo,
  Dank voor je reactie. Ik heb het een en ander kunnen regelen (o.a. mijn lesopdracht op zaterdag 😉 ) en zal, samen met mijn vrouw, bij leven en welzijn, de 3 concerten bijwonen !
  Wordt er ergens een opname voorzien?
  Jullie mogen altijd reageren op : martin.slootmaekers@telenet.be
  Alvast veel succes én musiceervreugde !
  Groet,
  Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *