2013: Missa Scala Aretina

Felix van den Hombergh heeft voor dit zevende project een prachtig programma samengesteld dat weer geheel anders is dan alle voorgaande!
Thema dit jaar: Missa Scala Aretina en andere Spaanse barokmuziek, met begeleiding  van musici van het gerenommeerde Concerto d’Amsterdam, dat uitsluitend speelt op historische instrumenten.

De Missa Scala Aretina is een compositie van Francisco Valls (Barcelona, ca. 1665-1747). Deze mis is in meerdere opzichten bijzonder:

-Het is een fraai barokwerk dat zelden door amateurkoren in Nederland wordt uitgevoerd.
-De bezetting is uniek: Driekorig/11-stemmig voor koor, met een vierde instrumentaal koor bestaande uit 2x viool, cello, 2x clarino en Basso Continuo, en, kenmerkend voor de Spaanse barokorkestbezetting: harp en orgel.
-Het is de muziekgeschiedenis ingegaan als het stuk met de fout gecomponeerde inzet van het “Qui tollis”. Daarover ontstond toentertijd een ware hetze jegens de componist.
Kortom, ook aan het een fraai en bijzonder werk. Ter inspiratie kunt u alvast een gedeelte beluisteren, uitgevoerd door  de Nederlandse Bach Vereniging.

Naast deze mis voeren we van Valls ook “Ode to Saint Thomas Aquinas” uit, en tijd- en landgenoot  José de Torres y Martinez Bravo de werken “A la reina del socorro”, “Atended reverentes” en “Sacros deseos”.

De recensie in het Haarlems Dagblad was ronduit lovend, luister youtube, of bekijk foto’s, de lovende recensie in het Haarlems Dagblad, of beluister de opnames op youtube.

Foto’s
(klik foto om te vergroten)